Ο Ο.Η.Ε. επισημαίνει πως ένα νέο νόμισμα είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί το κλονισμένο "Παιχνίδι Εμπιστοσύνης"
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aSp9VoPeHquI
7 Σεπ. (Bloomberg) - Ο ρόλος του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές θα πρέπει να μειωθεί με τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος για την προστασία των αναδυόμενων αγορών από το "παιχνίδι εμπιστοσύνης" της οικονομικής κερδοσκοπίας, πρότεινε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Οι χώρες του ΟΗΕ πρέπει να συμφωνήσουν στη δημιουργία μιας παγκόσμιας τράπεζας αποθεματικού για την έκδοση του νομίσματος και να παρακολουθούν τις εθνικές ισοτιμίες των μελών του, ανέφερε σε έκθεσή της η Επιτροπή Εμπορίου και ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNCTAD).
Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία φέτος ζήτησαν την αντικατάσταση του δολαρίου ως κυριότερου αποθεματικού νομίσματος, καθώς η οικονομική κρίση πυροδοτήθηκε από την κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε παγκόσμιο επίπεδο στη χειρότερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Κίνα, η μεγαλύτερη στον κόσμο κάτοχος αποθεμάτων σε δολάρια, επεσήμανε πως ένα υπερεθνικό νόμισμα, όπως είναι τα Ειδικά Δικαιώματα Ανάληψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, (ή SDR), μπορεί να προσθέσει σταθερότητα.
"Υπάρχει μια πολύ καλύτερη πιθανότητα να επιτευχθεί ένα σταθερό πρότυπο ρύθμισης των συναλλαγματικών ισοτιμιών σε ένα πολυμερώς συμφωνημένο πλαίσιο για τη διαχείριση της συναλλαγματικής ισοτιμίας", δήλωσε σε συνέντευξή του από τη Γενεύη ο Heiner Flassbeck, συν-συγγραφέας της έκθεσης και διευθυντής της UNCTAD. "Μία πρωτοβουλία ισοδύναμη με αυτήν του Bretton Woods ή του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος είναι αναγκαία."
Η συμφωνία του Bretton Woods το 1944 δημιούργησε το σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και τα θεσμικά όργανα συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ενισχυμένα SDRs
Αν και θα ήταν σκόπιμο να ενισχυθούν τα SDR, μια λογιστική μονάδα που βασίζεται σε ένα καλάθι νομισμάτων, δεν θα ήταν αρκετό για την ενίσχυση των αναδυόμενων αγορών που έχουν περισσότερο ανάγκη ρευστότητας, είπε Flassbeck, ο πρώην αναπληρωτής Γερμανός υπουργός Οικονομικών που εργάστηκε το 1997 - 1998 με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας των ΗΠΑ Lawrence Summers για να αντιμετωπίσουν την ασιατική οικονομική κρίση.
Οι αναδυόμενες χώρες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στο ΔΝΤ, εμποδίζοντας την αποτελεσματικότητα των ενισχυμένων χορηγήσεων σε SDR, επεσήμανε ο ΟΗΕ. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας οργανισμός για τη διαχείριση των πραγματικών συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ των χωρών που καθορίζονται από την αγοραστική δύναμη και προσαρμόζονται στις διαφορές πληθωρισμού και το επίπεδο ανάπτυξης, είπε.
"Το πιο σημαντικό μάθημα από την παγκόσμια κρίση είναι ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν προσαρμόζουν σωστά τις τιμές", είπε ο Flassbeck. "Οι κυβερνήσεις μπαίνουν στον πειρασμό από το προκύπτον παιχνίδι εμπιστοσύνης τροφοδοτώντας τους μετέχοντες στην αγορά που έχουν αποδείξει ότι είναι αδέξιοι στην εκτίμηση του κινδύνου .
Η 45χρονη ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, που διοικείται από τον πρώην επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου Supachai Panitchpakdi, "προωθεί την ενσωμάτωση των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια οικονομία», όπως αναφέρεται στο Web site της. Τα έθνη των Αναδυόμενων Αγορών θα πρέπει να περιορίσουν την κινητικότητα των κεφαλαίων έως ότου ένα νέο σύστημα να είναι σε ισχύ, επεσήμανε η εν λόγω ομάδα.
Το παγκόσμιο σώμα άρχισε τις προειδοποιήσεις το 2006, σχετικά με οικονομικές ανισορροπίες που οδηγούν σε μια παγκόσμια ύφεση.
Η έκθεση της Επιτροπής Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. πρόκειται να δημοσιευθεί στα έντυπα μέσα ενημέρωσης μέχρι τις 6 μ.μ., ώρα Λονδίνου.
Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)